Hoe Page Speed testen?

Wie denkt aan pagespeed en web vitals zal zich afvragen hoe page speed testen? En dat is een goede vraag als je dit goed wilt doen en als je het wilt optimaliseren voor je website.

Voordat men page speed gaat optimaliseren is het heel belangrijk eerst te weten hoe de performance is van de website. De meeste page speed tests geef ook goede adviezen over wat er veranderd zou kunnen worden. En daar is het heel belangrijk te weten “Hoe Page Speed testen?” en waar je op moet letten. Dit is wat we hier zullen behandelen.

We zullen de volgende onderwerpen behandelen:

Gebruik de links om direct naar het onderwerp te gaan.

Met een WordPress Onderhoudspakket kunt u zorgeloos ondernemen.

WordPress Onderhoudspakket

Waarom page speed testen?

Tegenwoordig wordt het steeds belangrijker om het laden van een website zo snel mogelijk te maken. Dit is omdat veel mensen weg gaan als de website niet snel genoeg laad. Hierdoor mis je niet alleen bezoekers maar ook potentiële klanten.
En dit zijn niet de enige redenen want het gaat hierbij ook om bezoekersvriendelijkheid. Een snelle website is gewoon fijner te bekijken en geeft een bezoeker vertrouwen.

Als je merkt dat de website langzaam is dan is het belangrijk dit te meten en te testen, want zonder testen weet je niet wat je moet optimaliseren en vindt je niet de knelpunten. En dan heb je vaak ook het gemak van de test dat ze optimalisatie mogelijkheden voorstellen. Daar kan je iets mee uiteindelijk. Maar belangrijk is goed te testen en niet zo maar uit te gaan van één willekeurige test.

Hoe Page Speed testen? | Freelance website ontwikkeling

Er zijn mensen die nog steeds beweren dat het zo heel erg belangrijk is voor zoekmachine optimalisatie(SEO) maar met de tijd is gebleken dat het niet zo’n groot verschil uitmaakt. De content is nog steeds het belangrijkste dus doe het voornamelijk voor je bezoekers en klanten. Deze zullen het meer waarderen als de bezoekersvriendelijk van je website goed is.

Hoe Page Speed testen?

Page speed testen is niet eventjes je maatlatje ernaast leggen en er een stopwatch bijnemen. Bij websites gaat het om verschillende factoren.

Om het makkelijk te maken hier een lijstje met puntjes waar je aan zou moeten voldoen om page speed op de juiste manier te testen en een goed beeld te krijgen.

Doe altijd een visuele test

Open verschillende browsers, op de telefoon, tablet, laptop en desktop, gooi de browsercache leeg en open je pagina en kijk hoe het laad. Beste is als je een langzame internetverbinding hebt. Let op of zaken verspringen of er in het begin slecht uitzien en wacht tot bepaalde zaken geladen zijn. Je bezoekers doen ook een visuele check en geen page speed test.

De eerste twee seconden zijn de belangrijkste, dat is waar de meeste mensen bepalen om te blijven of weg te gaan.

Test met meerder page speed tests

Je zal merken dat je verschillende uitslagen krijgt maar dat er ook verschillende oplossingen worden voorgesteld.

Gebruik bijvoorbeeld 2 of 3 tests van de 5 beste page speed tests.

Je kan bijvoorbeeld goed scoren op Pingdom maar slecht in Google PageSpeed Insights. Insights zou een meer leidende meting moeten krijgen als je SEO belangrijk is.

Gebruik de verschillende opties van verschillende tests

Ik vind meestal de waterfall interessant om te bestuderen op GTmetrix maar bij sommige tests kan je bepalen voor welke internetverbinding, apparaat, browser en zelfs vanaf welke plek de test gedaan moet woorden. Maak hier gebruik van.

Test voor verschillende apparaten

Belangrijk is dat je ook weet hoe je website laad op een telefoon, tablet, desktop of wat dan ook laad. Dit kan heel belangrijk zijn voor je doelgroep. Als je doelgroep voornamelijk via de telefoon is dan moet dat natuurlijk voorrang krijgen.

Hou bij elke page speed test rekening met wat voor product of dienst ze verkopen

Bijvoorbeeld GTmetrix bied een CDN aan en daarom zie je overal dat je een CDN nodig hebt en zonder kan je nooit 100 scoren. Bij pingdom zeggen ze steeds dat je een snellere hosting nodig hebt. Kijk hier doorheen en neem deze punten niet zo serieus.

Test op verschillende momenten met een tijdsinterval of op basis van traffic.

Als je iedere 15 minuten test zal je merken dat je steeds verschillende uitslagen krijgt. Neem bijvoorbeeld momenten dat je veel traffic hebt en wanneer het rustig is, dat geeft je een idee van wat traffic voor effect heeft op je page speed.

Als je op een moment 50% scoort en een ander moment 90% dan weet je dat er iets niet klopt maar het zou ook aan de traffic kunnen liggen.

Test meerdere pagina’s van je website of webshop

De homepage is meestal de zwaarste maar een archief/categorie pagina kan ook een enorm last zijn. Een pagina met bedrijfsinformatie of een verkoop praatje met meerdere foto’s zal ook weer een andere uitslag geven. En zo ook productpagina’s van je webshop en wat je ook maar kan bedenken. Elke type pagina zou getest moeten worden en apart geoptimaliseerd moeten worden.

Als je een bedrijfswebsite hebt dan kan je zelfs iedere pagina apart testen want er kunnen grote verschillen zitten in een homepage, over ons pagina of bijvoorbeeld een contact pagina.

Vraag bezoekers/klanten

Alles draait natuurlijk om je doelgroep, of het nou klanten of bezoekers van je blog zijn. Het is dan dus ook prettig te weten wat zij denken van de page speed van je website. Misschien vinden ze het irritant als je een loading icon toont bijvoorbeeld of dat ze niet snel genoeg bepaalde functionaliteiten kunnen gebruiken.

Voordeel is dat je dan soms ook extra feedback krijg over je website en of webshop.

Doe met regelmaat een page speed test

Veel mensen denken dat als hun website snel is dat ook altijd zal blijven. Helaas is dit niet waar. Door bijvoorbeeld updates van plugins, thema en de CMS kunnen er zaken veranderen die de page speed slechter maken. Het is daarom belangrijk van tijd tot tijd eventjes opnieuw de page speed te testen.

Voor de mensen die hun website door mij sneller laten maken of een gehele website laten bouwen en daarna een WordPress Onderhoudspakket nemen zullen dit niet hoeven doen. Het testen van page speed wordt dan automatisch meegenomen in het onderhoud want ook de page speed moet onderhouden worden.

Vraag vrijblijvende een offerte aan.

Offert Aanvragen

Als je deze regels aanhoud kan je goed bepalen of het nodig is om de page speed van je website en of webshop te verbeteren. Zo hoef je je ook geen vreemde voorstellen aan te nemen van website ontwikkelaars die hun werkzaamheden bijvoorbeeld alleen maar baseren op Pingdom.

Wat doe je na Page Speed testen?

Als je eenmaal weet hoe de page speed score is van je website dan kan je gaan nadenken om het te optimaliseren. Wees niet te kritisch want een super snelle website wordt niet altijd beter gevonden dan een iets minder snelle website. Als de website echt heel langzaam is dan zal je daar zeker iets aan moeten doen maar als de website laad binnen de twee seconden hoef je je niet echt druk te maken.

Bedenk dat het altijd makkelijker is om een langzame website sneller te maken. Als een website al redelijk snel is zal het alleen maar moeilijker worden. Bijvoorbeeld voor Google Insights is het makkelijk om een score van 50 naar 80 te optimaliseren maar van 90 naar 92 is veel meer werk. En als je een website ontwikkelaar voor nodig hebt dan zal dat dus ook meer kosten.

Denk eerst aan je bezoekers en klanten want daar is waar het uiteindelijk om draait. Je doet het niet voor Google of de page speed tests maar voor je klanten en bezoekers.

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste..!!

Reageer

E-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*