5 beste page speed tests

Het testen van de page speed van je website is niet zo makkelijk en daarom geef ik hier de 5 beste page speed tests. Er zijn inmiddels zo veel die een online tool hebben om page speed te testen maar veel zijn gebaseerd op Google InSights. Het kan dus wel eens handig zijn hier de kaf van het koren te scheiden.

Het wordt steeds belangrijker om de page speed en web vitals van je website te optimaliseren. Voor dat je kan optimaliseren moet er eerst gemeten worden. Meten is weten maar hoe kan je page speed meten?

Hiervoor bestaan er verschillende tools. Er zijn tools die je kan downloaden en installeren maar makkelijker is om online te testen. Om de keuze makkelijker te maken tussen welke page speed test te gebruiken bekijken we hier de 5 beste page speed tests.

Hier zullen we de volgende onderdelen bespreken:

Gebruik de links om direct naar het onderwerp te gaan.

Met een WordPress Onderhoudspakket kunt u zorgeloos ondernemen.

WordPress Onderhoudspakket

Waarom is page speed belangrijk?

Vele beweren dat page speed erg belangrijk is voor SEO(Zoekmachine optimalisatie). Helaas en misschien gelukkig is dat maar gedeeltelijk waar. De content is nog altijd het belangrijkste onderdeel voor SEO. Dat wil alleen niet zeggen dat page speed niet belangrijk is. Het is zeer zeker belangrijk. Je voorkomt ermee dat mensen snel weg gaan en bezoekersvriendelijkheid geeft de bezoeker meer vertrouwen. Veel mensen gaan weg als ze te lang moeten wachten om een website te laden.

Een goede page speed en web vitals zorgt er niet alleen voor dat mensen de website bekijken maar de kans is ook groter dat men iets koopt in de webshop, een dienst afnemen of contact opneemt voor een afspraak. Dit betekend dus ook dat de conversie hiermee omhoog gaat.

5 beste page speed tests | Freelance website ontwikkeling

De page speed is dus zeker een belangrijk onderdeel geworden voor website ontwikkeling. Beste is als de website in minder dan 2 seconden laad om te voorkomen dat de meeste de website niet bekijken en naar de concurrentie gaan.

Bekijk eens Hoe page speed testen? als je meer informatie wilt over het testen en hoe je dat het beste kan doen.

Page speed testen kan men doen met gratis online tools waarvan wij hier de 5 beste page speed tests zullen bespreken.

De 5 beste page speed tests

Er zijn vele verschillende page speed tests en tools te vinden. Verschillende zijn gebaseerd op Google Insights en anderen hebben hun eigen algoritmes die vergelijkbaar zijn met Google Insights. Tussen deze tools zijn er die je kan downloaden en installeren en zijn er tests waar je voor moet betalen.

Wij zullen hier alleen de gratis online page speed tests bespreken. Het is voor de meeste mensen namelijk niet nodig om hiervoor te betalen of er een programma voor te moeten downloaden. Dat is meer voor de mensen die er nog dieper in willen gaan.

De page speed tests die we hier zullen bespreken zijn:

PageSpeed Insights(Google)

PageSpeed Insights van Google is waarschijnlijk de meest populaire page speed tool en hiermee de belangrijkste. Dit is omdat de meeste het doen voor SEO en dan denkt men bijna direct aan Google. Deze is geheel gratis en is ongelimiteerd.

De prestatie wordt gemeten in een nummer van 0-100 waarbij 100 de beste page speed is dat men kan behalen. Beste is op zijn minst 90 te scoren wat dan in groen wordt getoond.

Deze tool is erg overzichtelijk en je krijgt direct een analyse te zien van zowel mobiel als desktop. De verschillende onderdelen zoals FCP(First Contentful Paint), SI(Speed Index), LCP(Largest Contentful Paint), TT(Time to Interactive), TBT(Total Blocking Time) en CLS(Cumulative Layout Shift) worden getoond.
Naast de statistieken krijgt met ook verschillende tips voor optimalisatie.

PageSpeed Insights pagespeed tool | Freelance website ontwikkeling

GTmetrix

GTmetrix is met de tijd aardig wat veranderd maar is nog altijd een handige tool.

Gtmetrix geeft een letter voor algehele performance van de website. A is hier het hoogst haalbare. Verder wordt in procenten aangegeven hoe de website het doet als performance en de structuur van de website. Meer details over deze scores vindt men in de tabbladen.

Een zeer handig onderdeel van deze tool is de waterfall. Deze laat in een lijst zijn hoe de zaken chronologisch worden geladen en van elk onderdeel gedetailleerd hoe het laad met de grote van het bestand. Handig om te kijken welke zaken te langzaam laden en waar knelpunten zitten.

Enige nadeel is dat het een limiet heeft als er veel gebruikers zijn maar dit hoeft voor de meesten geen probleem te zijn.
Wel is belangrijk te letten op de meldingen over het gebruik van CDN’s dat men bijvoorbeeld niet ziet bij Pagespeed Insight. Dit is makkelijk te verklaren, zij verkopen namelijk een CDN.

GTmetrix pagespeed tool | Freelance website ontwikkeling

Pingdom

Pingdom is zeer populair maar is niet zo uitgebreid als de andere eerder genoemde tools. Er worden vrij weinig details weergegeven maar bevat wel verschillende opties voor optimalisatie.

Een handig onderdeel is dat je kan kiezen vanuit welke locatie getest moet worden dit geeft een meer realistische meting gezien de locatie van de doelgroep. Verder wordt laadtijd, grote van de website en het aantal verzoeken(bestanden) weergegeven.

Hier wordt de algehele waarden voor page speed gegeven als letter, waar A het hoogst is, en een nummer waar 100 het hoogst haalbare is.

Bij deze moet ik helaas een kanttekening plaatsen. In het wild heb ik verschillende ontwikkelaars gezien die hun optimalisatie aanbieden op basis van de waarden van deze tool. En hierbij viel op dat verschillende website goed scoorden in Pingdom maar uiteindelijk in page speed Insight slecht uit de bus kwamen.

Wel moet opgemerkt worden dat Pingdom handelt in servers vandaar dat zij dit meer aanprijzen en dit als een probleem aangeven.

Pingdom pagespeed tool | Freelance website ontwikkeling

Uptrends

Uptrends is een page speed tool als je veel preciezer wilt meten. Een nadeel is dat desktop en mobiel apart gemeten moeten worden maar dit is omdat deze tool meer is voor ontwikkelaars die willen testen voor verschillende systemen, apparaten en zelfs per internetverbinding.

Voor desktop kan men kan men testen per schermafmeting, internetverbinding en welke browser. Voor de internetverbinding kan men kiezen uit ADSL, kabel en Glasvezel. En kan men kiezen uit de browsers: Chrome, FireFox, Internet Explorer en Phantom JS.
Hier kan men dus heel specifiek bepalen wat men wil testen. Handig als een klant zegt dat de website bijvoorbeeld slecht laad op een HD scherm met internet via de kabel en in de Mozilla browser.

Voor mobiel zijn de mogelijkheden iets beperkt vergeleken met de opties voor desktop. Men kan kiezen uit verschillende apparaten en voor de internetverbinding kan men kiezen uit 2G, 3G en 4G.

Duidelijk dus voor ontwikkelaars die willen finetunen voor specifieke apparaten en dergelijke zaken.
Verder is deze page speed test overzichtelijk en heeft verschillende handige tools en statistieken die voor de meer ervaren ontwikkelaars handig zullen zijn.

Er is een versie dat men kan kopen en downloaden. Waarschijnlijk heeft deze nog veel meer opties en mogelijkheden maar de vraag is of dat het geld waard is. Waarschijnlijk alleen voor mensen die hier heel diep in willen gaan en hun page speed willen testen over een langere periode.

Uptrends pagespeed tool | Freelance website ontwikkeling

Uptime

Uptime is een vrij eenvoudige page speed test. Ten eerste kan je alleen kiezen uit de locatie waar vandaan getest moet worden en is er geen duidelijk onderscheid tussen mobiel en desktop.
Verder zijn de statistieken wel overzichtelijk en duidelijk.

De aanbevelingen zijn duidelijk en ook hier weer zien we een waterfall wat voor mensen, als ik, erg handig is en bijna een onmisbaar hulpmiddel is.

Voor mensen die willen testen over een langere periode is hier ook weer een geschiedenis te vinden. Er is ook een betaalde versie die voor bepaalde mensen meer en betere mogelijkheden bied.

Uptime pagespeed tool | Freelance website ontwikkeling

Vraag vrijblijvende een offerte aan.

Offert Aanvragen

Welke van de 5 beste page speed tests gebruiken?

Het is niet makkelijk om aan te geven welke page speed test men moet gebruiken. Dit hangt af van welke details men wil meten en met welke precisie men wilt meten. Maar het is niet alleen dat. Het is juiste belangrijk om meerdere te gebruiken en de verschillende test te vergelijken.

PageSpeed Insights is wel de belangrijkste als men ook denkt aan SEO. Dit is goed te gebruiken als een referentie met de andere tests.
Voor adviezen over optimalisatie kan men ook goed gebruik maken van GTmetrix omdat deze ook de waterfall weergave heeft.

Er zijn nog veel meer zaken waar men aan moet denken bij het testen op page speed maar daarover kan men meer lezen in “Hoe page speed testen?

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste..!!

Reageer

E-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*