CDN gebruiken voor page speed of niet?

CDN gebruiken voor page speed zou volgens veel mensen de oplossing zijn om pagespeed te verbeteren. Maar hier zullen we eens wat dieper op ingaan en bekijken of het nou echt nuttig is en of het echt voordelen bied voor het laden van de website.

Persoonlijk heb ik nooit echt nagedacht over het gebruik van een CDN. De meeste kunnen zelfs er duur zijn. En hier gaat het niet om eenmalige maar maandelijkse kosten. Een snelle website hoeft geen extra geld te kosten in de vorm van maandelijkse kosten voor speciale CDN’s en dergelijken.

In de Google page speed test bestaat geen enkele melding over het gebruik van een CDN.

Wat is een CDN?

CDN betekend Content Delivery Network. Met andere worden is een CDN een netwerk waar je website op zou kunnen staan of alleen bepaalde files zoals afbeeldingen. Dit is een wereldwijd netwerk en zorgt ervoor dat altijd de dichtstbijzijnde server worden genomen om de gegevens op te halen. Dit kan zorgen dat de website sneller laad of dat files sneller geladen kunnen worden. Dit is afhankelijk van hoe je de CDN gebruikt en waarvoor.

Er zijn CDN’s waar complete website geplaatst kunnen maar veel gebruikelijker is dat er bepaalde files worden opgeslagen. De beste en misschien de enige goede CDN’s zijn waarschijnlijk de images CDN’s.
De image CDN’s hebben extra voordelen. Als er een afbeelding wordt geplaatst wordt deze direct gecomprimeerd en worden er verschillende files van gemaakt. Zo kunnen ze bijvoorbeeld afbeelding direct over zetten naar WebP en een retina afbeeldingen en een verkleinde versie voor mobiel maken. Deze kunnen apart geladen worden waar dit nodig is.

Het gebruik van een CDN kan leiden tot een melding in de Google pagespeed test. Het is mogelijk dat de melding “De impact van code van derden beperken” verschijnt.

CDN gebruiken voor page speed of niet? Freelance website ontwikkeling

Vraag vrijblijvende een offerte aan.

Offert Aanvragen

CDN gebruiken voor page speed of niet?

Dat is een hele goede vraag die iedere website eigenaar moet afvragen. Het is namelijk belangrijk heel erg voorzichtig te zijn met het gebruik van deze betaalde services. Kleine en middel grote website hebben het helemaal niet nodig. Alleen hele grote website zouden dit kunnen gebruiken. Verder zijn eigenlijk alleen de image CDN’s een goede aanvulling voor het leveren van afbeeldingen en deze kunnen weleens erg duur zijn.

Wie denkt dat een CDN zo belangrijk is voor page speed zou zich eerst eens moeten afvragen waarom de Google pagespeed test geen enkele melding heeft over dat een CDN gebruikt moet worden.
En waarom adviseert bijvoorbeeld GTmetrics het gebruik van een CDN wel? GTMetrics is van Carbon60 die onder ander CDN, cloud servers en dergelijken aanbied. Zie: Carbon60 CDN.

Als we kijken naar al deze punten dan is het beter aan te raden om wat extra centjes te steken in het verbeteren van de website. Het is beter om een website te optimaliseren dan gebruik te maken van betaalde services van derden. Wie kijk naar de lange termijn zal zien dat optimalisatie veel voordeliger.

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste..!!

Reageer

E-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*