De impact van code van derden beperken

De impact van code van derden beperken is een bekende melding van de Google pagespeed test maar wat is het en hoe kan je dit verbeteren? Andere vraag zou kunnen zijn. Wil je dit wel verbeteren?

Code van derden is in het algemeen code dat komt van analytics code zoals Facebook Pixel, Tag Manager met Google analytics, YouTube video’s, Google fonts, Google adsense, embeds, chats en dergelijken maar ook van CDN’s. Hier is een lange lijst van te maken. Belangrijk is te begrijpen dat code van derde code is dat van een andere server komen dan waar de website op staat.

Met de impact van code van derden beperken wordt bedoeld dat de vertragingen die hierdoor ontstaan zo veel mogelijk beperkt moet worden. Mensen die analytics gebruiken willen hier eigenlijk niets of zo min mogelijk aan doen omdat het zo belangrijk is voor ze.

Wie is bereid om de analytics code te beperken op de website?

De impact van code van derden beperken

Om goed te weten welke code van derden het best beperkt te worden is het eerst belangrijk om goed te testen. Meer informatie hierover is te vinden in “Hoe page speed testen?” en gebruik dan enkele van de 5 beste page speed tests.

Hier is het beter om de code van derden te verdelen in 3 groepen:

Analytics code

Zoals hier eigenlijk al wordt gezegd wordt er voorgesteld om minder code van derden te gebruiken op de website. Als het gaat om analytics code dan zijn heel veel mensen hier helemaal niet blij mee. En heel veel mensen willen dit niet eens horen. Analytics is heilig voor sommige mensen

Eigenlijk kan ik dit wel begrijpen. Als je geld verdient met je website dan doe je er natuurlijk alles aan om dit te verbeteren. Een manier om dit te doen is via analytics te kijken wat wel of niet werkt. Maar waar veel mensen niet over nadenken of ze echt zo vreselijk veel soorten nodig hebben. Uiteindelijk zie je door de bomen het bos niet meer en maak je het jezelf alleen maar lastiger.

De impact van code van derden beperken Freelance website ontwikkeling

Er zijn manier om analytics anders te laden. De beste manier is om het lokaal te laden en te zorgen dat het gecached kan worden. Voor mensen die alleen gebruik maken van Google Analytics op een WordPress website kan gebruik maken van de plugin Flying Analytics

CDN

Wie goed kijkt naar de cijfers van page speed moet concluderen dat bijvoorbeeld de servers van Google helemaal niet snel zijn en vaak voor grote vertragingen kunnen zorgen. Maar dit willen velen niet inzien.

De CDN’s is een ander verhaal. Veel mensen zien hier verschillende voordelen in maar vergeten te kijken of het echt page speed verbeterd. Bijvoorbeeld is de CDN van Font Awesome helemaal niet zo snel en kan het zelfs voor vertraging zorgen. En dit geldt voor meerdere CDN’s.

Als de code van derden komt van een CDN dan kan je het beste zorgen dat deze lokaal worden geladen. Bepaalde files zoals jQuery, font Awesome en dergelijken kan men makkelijk downloaden en lokaal laden. Voor het laden van lettertypen van Google Fonts is het iets anders. Zie hiervoor Google webfonts lokaal laden

CDN gebruiken voor page speed of niet? Dat is een goed vraag en iets waar je goed over na moet denken voordat je er te veel geld in gaat steken.

Embeds

Embeds zijn zaken die voornamelijk gebruik maken van een iframe. In een iframe kan een gehele pagina van een andere website worden geladen. Het mag dan duidelijk zijn hoeveel extra’s hiervoor geladen moeten.

Als deze embeds een probleem veroorzaken voor page speed dan heb je waarschijnlijk ook de volgende melding in de page speed test van Google: “Bepaalde resources van derden kunnen via lazy loading worden geladen met een façade”. In dat geval betekent het dat het mogelijk is om de mebeds te vervangen voor een afbeelding en een link gebruiken zodat men het op de andere site kan bekijken. Ook is het mogelijk om lazy load te gebruiken. Voor meer informatie hierover zie: Lazy loading met een façade

Als het gaat om een Google maps probeer deze dan alleen te laden waar het echt nodig zoals op een contactpagina. Dit kost veel page speed en makkelijkste is om dit voorkomen. Een goed idee is om ook hier een afbeelding te gebruiken met een link naar de Google maps pagina.

Voor YouTube video’s is het heel goed mogelijk om lazy load te gebruiken. Dit is een enorm winst voor page speed. Dit kan gedaan worden met jQuery of Vanilla JavaScript maar de mooiste en meest snelle optie is door het met puur HTML en CSS te doen. Hoe je dit kan doen kan je bekijken op Lazy Load YouTube video’s

Vraag vrijblijvende een offerte aan.

Offert Aanvragen

De impact van code van derden beperken of niet?

Eigenlijk zegt het al zelf, beperken. Beperken is zeer zeker een aanrader. En verschillende mogelijkheden om dit te verbeteren. Kijk eerst wat je echt nodig hebt of niet. Verwijder wat je niet nodig hebt en probeer voor de rest oplossingen te vinden deze op een betere manier te laden. Of dit gedaan wordt met een façade, lazy loading en of lokaal laden van bestanden, dat maakt niet zo heel veel uit. Belangrijkste is dat het zo veel mogelijk beperkt wordt zonder dat het de prestatie van de website niet benadeelt.

Het heet een grote inpakt op de Web Vitals scores en dus ook voor de SEO ranking. Makkelijk is het niet maar er zijn genoeg mogelijkheden dit te verbeteren.

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste..!!

Reageer

E-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*