Wat zijn Google Web Vitals?

Als je voor het eerst hoort over de Google update Web Vitals dan is het logisch dat je je afvraagt: Wat zijn Google Web Vitals? Niet iets dat makkelijk uit te leggen is omdat het een berg van vernieuwingen zijn met als doel het verbeteren van de bezoekers ervaring. Het is voor je bezoekers belangrijk dat ze een prettige en soepel verlopende ervaring hebben als ze de website bezoeken.

Zelf ben ik meer een voorstander voor het gebruik van Page Speed en Web Vitals, hoewel page speed een zeer belangrijk onderdeel is van de Google Core Web Vitals. Punt is dat Page Speed zegt hoe snel een website laad maar de Web Vitals zegt iets over “hoe” de website laad.

Wat zijn de Google Web Vitals onderdelen?

Duidelijk zal zijn dat dit niet alleen maar om één bepaalde verandering gaat. Hier gaat het om verschillende factoren die meespelen. In dit geval gaat het om 4 zaken die worden gemeten. Vele spreken over 3 maar in werkelijkheid zijn het er 4.

Google Web Vitals LCP FID CLS Freelance website ontwikkeling

Wat zijn Google Web Vitals?

De nieuwe Google Core Web Vitals is vrij complex maar ik zal hier proberen een eenvoudige omschrijving te geven voor ik wat dieper in ga op de verschillende onderdelen.

Zoals eerder omschreven gaat het om het verbeteren van de bezoekerservaring op de website want dat helpt om de verkoop te verbeteren. Maar hoe ziet Google dat?Als je op een website komt dat snel laad en dat je snel iets kan doen, zoals kopen, dan is dat voor de bezoekers erg prettig. Dit geeft vertrouwen en mensen zullen sneller kopen of informatie aanvragen over uw diensten bijvoorbeeld. Dit klinkt heel eenvoudig waarschijnlijk en misschien is het nog steeds niet duidelijk. Dit is wat Google probeert te meten en de beter je scoort de hoger je in de zoekresultaten terecht komt.

Wat zijn Google Web Vitals? Cornelis Freelance website ontwikkeling

Laten we het eens van de andere kant bekijken. Als een website langzaam laad gaan mensen weg voordat de website is geladen. Als men toch wacht en de website is geladen maar men moet nog steeds wachten tot men een formulier kan invullen of iets kopen, dan is dat niet prettig. Maar stel dat de website snel laad maar tijdens het laden begin zaken te verschuiven waardoor je bijvoorbeeld mis klikt of op de verkeerde knop klikt. Dat vindt iedereen irritant waarschijnlijk. Dit zijn de zaken die Google niet wil zien en daarvoor wordt je dan gestraft door een lagere score voor SEO ranking.

Veel website ontwikkelaars concentreren zich te veel op het design maar als de website niet gevonden kan worden is al het werk voor niets geweest.

Lagest Contentfull Paint(LCP)

Dit is een belangrijk onderdeel voor Page Speed want hier gaat het om de tijd die nodig om het grootste element te tonen in de browser. Het gaat hier dus om een onderdeel wat je als eerst op je scherm te zien krijgt en niet de onderdelen waarvoor je eerst moet scrollen. Dit kan een grote afbeelding zijn maar ook een grote lap tekst. Dit onderdeel moet in minder dan 2,5 seconden geladen kunnen worden.

Total Blocking Time(TBT)

Dit is een onderdeel waar de meeste niet over spreken maar dit is ook een belangrijk onderdeel voor Page Speed. Hier gaat het om de vertraging voordat een bezoeker iets kan doen op de website. Bijvoorbeeld zie je al een formulier maar je kan nog niets doen tot de browser er klaar voor is. Deze wacht tijd is de Total Blocking Time(TBT). Voor een goede bezoekerservaring moet dit onder de 150Ms zijn.

First Input Delay(FID)

Eigenlijk heeft dit weer te maken met de eerder genoemde TBT. Bij dit onderdeel gaat het erom hoe snel de website interactief is voor de bezoeker. Dus hoe snel een bezoeker iets kan doen op de website. Stel dat de website snel laad maar als je op een knop klikt gebeurt er niets, je moet wachten. Of je krijgt direct een formulier te zien maar je moet wachten tot je iets kan invullen. Dit kan behoorlijk irritant zijn. Dus dit is erg belangrijk voor de interactiviteit van de website en dus voor de bezoekerservaring.

Cumulative Layout Shift(CLS)

In dit geval gaat het om de stabiliteit van het laden. Op sommige slechte websites zie je wel eens dat tijd het laden zaken verschuiven of verspringen. Soms worden knoppen getoond zonder opmaak dat later wordt geladen. Als de werkelijke opmaak wordt gerealiseerd kan de knop ineens verschuiven. Nadeel hiervan is dat men mis kan klikken of per ongeluk op de verkeerde knop kan klikken. Volgens Google kan men dit expres doen zodat men op de verkeerde knop klikt en er voordeel uit kan halen. Maar het is irritant voor een bezoeker dus het heeft zeker wel een reden om hier bij stil te staan.

Vraag vrijblijvende een offerte aan.

Offert Aanvragen

Hoe verbeter je Google Web Vitals?

Page Speed is misschien wel duidelijk. De minder je laad de sneller de website laad. Voor de Google Web Vitals gaat dit nog verder en kijkt men naar “hoe” de website laad en dit moet zo soepel en zo snel mogelijk zijn.
Duidelijk is dat hier de structuur ook heel belangrijk is geworden. Een website moet gewoon goed gebouwd zijn op een stabiele manier.

Het verbeteren van de Web Vitals is meer iets voor de ervaren website ontwikkelaar. Deze weet wat hij wel of niet moet doen om een goede en mooie website te bouwen die ook nog eens goed scoort voor SEO, zoekmachine optimalisatie. Dus een website ontwikkelaar die zelf geen snelle goed scorende website heeft of projecten kan aantonen an je beter weigeren. Veel website ontwikkelaars concentreren zich te veel op het design maar als de website niet gevonden kan worden is al het werk voor niets geweest.

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste..!!

Reageer

E-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*