Wat is Page Speed?

Page Speed is tegenwoordig erg belangrijk voor SEO, zoekmachine optimalisatie, als een onderdeel van Google’s core Web Vitals. Dus een goede reden om je af te vragen. Wat is Page Speed? Dat en meer zal ik hier proberen uit te leggen.

Ook al denk je dat internet in Nederland erg snel is dus dat Page Speed voor je website niet belangrijk is. Nu is het een belangrijk onderdeel geworden van de nieuwe Google update, Web Vitals. Veel mensen zien hier helaas nog niet echt het belang van in voor hun vindbaarheid in de Google zoekresultaten.

Wat is Page Speed?

Page Speed is eigenlijk niets meer dan de snelheid dat je website laad. Dit is afhankelijk van verschillende zaken zoals internetverbinding, browser, server en vooral de website. Laten we nu alleen eventjes kijken naar de website.

Laten we een voorbeeld nemen: Een afbeelding van 5Mb. Als je deze opent in je browser kan het gebeuren dat hij van boen af wordt opgebouwd, Het kost namelijk tijd om al die data direct in je browser te tonen.
Stel dat we deze afbeelding verkleinen naar 100Kb. Als we deze proberen te kijken in de browser dan staat die bijna direct op het scherm.

Dit is eigenlijk hetzelfde als met een website. Voor sommige websites moet er zo veel geladen worden dat het langer duurt voordat alles getoond kan worden in de browser. Een eenvoudige website zal dan weer heel snel laden. Enkele grote afbeeldingen zouden dit direct weer langzaam maken. Alleen al minder afbeeldingen kan een verbetering zijn.Dus in het kort gaat het om de hoeveelheid data die gedownload moet worden om de website te tonen. Met een snellere internetverbinding zal dit natuurlijk ook verschillende zijn maar daar heeft Google geen oren naar.

Wat is Page Speed Cornelis freelance website ontwikkeling

Als is je website nog zo mooi, als het niet wordt bekeken, heb je er niets aan.

Wat is Page Speed voor Google?

Het is misschien kort door de bocht om te zeggen dat Google geen oren heeft naar de internetverbinding maar iedereen heeft een andere internetverbinding en verschillend abonnement hiervoor. Dus het is lastig om te zeggen dat een snelle internetverbinding het onnodig maakt om de website te verbeteren voor page speed. In tegendeel want het gaat niet om jouw internetverbinding maar om die van de bezoekers van je website. En dat kunnen duizenden per dag zijn.

Dus als je vraagt aan Google “Wat is Page Speed?” zal men zeggen dat het de snelheid is waarmee een website laad op elke willekeurige browser met een internetverbinding van 512kbs. En dat is een langzame verbinding. Wel reëel want als je met die snelheid een website snel kan laden zal iedereen het snel laden.

Sinds 2021 zal Google meer kijken naar Page Speed en Web Vitals voor het bepalen van je positie in de zoekresultaten, dus is het een belangrijk onderdeel geworden voor SEO, zoekmachine optimalisatie.

Waarom is Page Speed belangrijk voor SEO?

Dit is eigenlijk eenvoudig te antwoorden. Vroeger was men wel gewend aan website die langzaam laden maar als het langer duurde dan 7 seconden gingen de mensen weg zonder de website te bekijken. Tegenwoordig hebben velen een snelle internetverbinding maar zijn hierdoor een beetje verwend. Nu gaan mensen al weg als de website niet laad binnen 2 seconden. Dus Page Speed is alleen maar nog belangrijker geworden, ondanks de snel internetverbindingen.

Vraag vrijblijvende een offerte aan.

Offert Aanvragen

Hoe kan je je website sneller maken?

Als je wilt weten hoe de website laad moet je eerst page speed testen. Gebruik hier voor enkele van de 5 beste page speed tests.

Als je bovenstaande hebt begrepen dan zal het duidelijk zijn dat je moet zorgen dat zo min mogelijk wordt geladen. Foto’s zijn het makkelijkst om zo snel mogelijk de snelheid te verbeteren. Verder zou alles dat niet nodig is niet geladen mogen worden. Uiteraard zijn er nog meer maar als dit lukt heb je al een enorme verbetering in Page Speed.

Vaak hoor ik van klanten dat hun foto’s niet scherp zijn en dat het van zeer hoge kwaliteit moet zijn. Het moet er alleen straks en mooi uitzien. En als het kan met allerlei fancy dingetjes als sliders en dergelijke zaken. Voor deze mensen heb ik eigenlijk maar één antwoord. Al is je website nog zo mooi maar als de mensen het niet willen bekijken omdat het te lang duurt voor het wordt geladen, dan heb je er helemaal niets.

Veel website ontwikkelaar zijn nog niet volledig op de hoogte van hoe men het op een nette manier kan oplossen. Er zijn zogenaamde plugin die kunnen helpen maar tot nu toe heb ik er nog geen eentje gevonden die het goed doet zonder er een zooitje van te maken. Als je iemand wilt inhuren om de Page Speed van je website te verbeteren zorg dan dat je iemand inhuurt die er echt verstand heeft.

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste..!!

Reageer

E-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*