WordPress plugins en page speed

WordPress is op dit moment het meest populaire CMS voor het bouwen van alle soorten websites. Er zijn vele die beweren dat WordPress is niet goed is voor page speed maar het zijn de WordPress plugins en page speed die niet goed samen gaan.

Een belangrijk onderdeel van WordPress zijn de plugins die men makkelijk en vaak gratis kan installeren. Hiermee is het mogelijk om verschillende van functionaliteiten toe te voegen aan de website. Van een WooCommerce webshop tot extra knoppen, social media, formulieren en nog veel meer.

Het slechte van WordPress voor page speed is het gemak om plugins te installeren.

WordPress plugins en page speed

Plugins maken WordPress langzaam want elke plugins komt altijd met zijn eigen CSS en JavaScript bestanden die geladen worden in de website. Dit kan snel zorgen voor de meldingen “Houd het aantal verzoeken laag en de overdrachtsgrootte klein” en “Verwijder bronnen die de weergave blokkeren“. Vaak is ook hoe deze worden geladen. Vooral de WordPress page builders zijn slecht voor page speed. Deze proppen een hoop extra dom elementen in de HTML en heel veel verschillende extra bestanden.

Soms komt het voor dat plugins als bijvoorbeeld page builders en WooCommerce niet voldoende mogelijkheden bieden. Dan zal men al snel weer verschillende addons installeren. En dit zijn vaak plugins die het alleen maar slechter maken voor page speed en Web Vitals.

Als al die plugins bij elkaar voor veel problemen zorgen voor page speed, dan installeert men wel weer een plugin om dat probleem op te lossen. Met andere woorden een plugin over plugin en de website gaat alleen maar achteruit in page speed.

Hoe de problemen voorkomen van WordPress plugins en page speed

Het is heel makkelijk te zeggen om geen enkele plugin te gebruiken en alles zelf te schrijven. Helaas zullen de meeste dit niet kunnen en om bijvoorbeeld een webshop te bouwen is veel te veel werk. Dus het is duidelijk dat men eigenlijk zo min mogelijk pluins moet gebruiken.

Heel veel plugins zijn helemaal niet nodig. Vele kleine aanpassingen kunnen makkelijk zelf geschreven worden op een veel effectievere manier. Hier is wat programmeerkennis voor nodig maar er zijn veel ontwikkelaars die dit voor je kunnen doen. Vaak is het goedkoper hier een WordPress website ontwikkelaar voor in te huren dan later heel veel geld te moeten investeren in het sneller maken van de website.

WordPress plugins en page speed Freelance website ontwikkeling

Andere oplossing is om plugins te vervangen door andere alternatieven die de website niet zo langzaam maken. Het beste is misschien om te zorgen dat plugins alleen worden geladen waar ze worden gebruikt. Als je bijvoorbeeld maar 1 pagina hebt met een contact formulier dan moet alleen daar de extra files geladen worden. Of bijvoorbeeld een slider op de home page dat verder nergens gebruikt.

Een goed voorbeeld om script en CSS alleen te laden wanneer het nodig is goed te bekijken hoe ik Contact form 7 laad. De Jabascript en CSS wordt alleen geladen op de pagina’s met de shortcode. Voor meer informatie hoe, zie: Contact form 7 beter laden

WordPress plugins en page speed per toepassing

Tom van onlinemediamasters heeft een artikel met meer dan 70 WordPress plugins die slecht zijn voor page speed. Deze kan je hier bekijken: 73 Slow WordPress Plugins To Avoid With Lightweight Alternatives. Hier valt direct op dat in de eerste 15 drie bekende page builders staan, DIVI, Beaver Builder en Elementor. Verder zal opvalleen dat Contactfrom 7, WooCommerce, Yoast SEO, WPML, WordFence en vele andere bekende plugins in deze lijst staan. Duidelijk is dat deze plugins niet zo bekend zijn omdat ze ook goed zijn voor page speed.

Laten we per toepassing dit eens wat beter bekijken en kijken wat de alternatiever hiervoor zijn.

Page Builder plugins

Dit is meestal de grootste boosdoener voor page speed. En zoals ik al aangaf komen alle bekende page builders voor in de lange lijst met langzame WordPress plugins.
Het grote probleem van page builders is dat veel mensen niet willen overstappen. Veel webdesign bureaus, oneline marketing bureaus en heel veel ontwikkelaars kunnen maar met één page builder werken.
De page builders plugins die het slechts zijn voor page speed zijn Beaver Builder, Divi en Elementor. Wp bakery wordt steeds beter en is een stuk flexibeler maar gooit al gauw 500kb code in de website.

WordPress heeft in versie 5.0 de Gutenberg blocks geïntroduceerd. Sindsdien zijn er hiervoor weer een hoop plugins gekomen om dit aan te vullen en te verbeteren. Punt is dat Gutenberg waarschijnlijk de beste vorm van page builder is voor WordPress.

Voor de mensen die, net als ik, Gutenberg niet fijn vinden en dit op allerlei manieren proberen te voorkomen is er nog een alternatief. De Oxygen. Nadeel is dat er geen gratis versie is maar mensen die vaak dezelfde page builder gebruiker gebruiken ook altijd de pro of premium versie.

Social media plugins

Social media iconen voor volgen kan men het makkelijkst zelf schrijven. Hier is zelfs niet veel programmeer kennis voor nodig. Voor delen op social media is iets meer werk maar ook goed te doen. Maar wie liever een plugin gebruik kan Grow Social gebruiken.

SEO plugins

Dit is vaak heel lastig om zelf te doen of om zonder plugin te doen. Vooral voor webshops en vacaturebanken is hier veel extra kennis voor nodig. Yoast SEO is misschien de meest populaire SEO plugin voor WordPress maar is zeker niet goed voor pagespeed.

Een goed alternatief voor Yoast SEO is Rank Math SEO. Heel veel mensen zijn al overgestapt. De overstap is heel simpel en voor je het weet heb je het helemaal onder de knie.

Sliders

De sliders worden steeds minder populair en de belangrijkste reden hiervoor is page speed. Revolution Slider is misschien de mooiste maar is de slechtste slider voor page speed. Tegenwoordig worden sliders meer gebruikt voor reviews en minder voor afbeeldingen gebruikt.

Met behulp van een kleine beetje code zijn deze heel goed zelf te bouwen. Een goed hulpmiddel hiervoor is de Splide slider. Dit is een puur JavaScript slider waarvoor dus geen extra jQuery voor hoeft worden geladen. Dit maakt deze slider super lightweight maar is ook heel erg flexibel en te gebruiken voor afbeeldingen, teksten, reviews en wat je maar wilt in een slider.

Voor de mensen die toch al jQuery gebruiken en moeite hebben met pure JavaScript kan gebruiken maken ven de Slick slider. Een zeer kleine slider die heel makkelijk is te gebruiken met een klein beetje kennis van programmeren.

Voor de overige mensen is er een alternatieve plugin, Metaslider.

Enkele zaken waar je aan moet denken als je een slider wilt gebruiken.

Analytics

Er is geen enkele goede reden om een analytics plugins te gebruiken op een WordPress website. Wie gebruik maakt van Google analytics, Goolge Search Console of anderen heeft geen extra analytics nodig op de website.

De ExactMetrics plugin is erg populair maar is slecht voor page speed. Deze kan beter verwijderd worden.

Reacties

Hier zijn goede alternatieven voor te vinden maar WordPress heeft een eigen reacties template en deze is heel makkelijk te gebruiken. Hier is weinig programmeerkennis voor nodig om dit aan te passen naar je eisen en wensen. Het is zelfs heel makkelijk deze te beveiligen tegen spamreactie met een kleine beetje code. Zie: Anti spam WordPress reacties met honeypot.

Beveiliging

WordFence is een zeer populaire plugin voor WordPress beveiliging. Wat heer het meest de website langzamer maakt is de firewall. Als het mogelijk probeer deze dan ook niet te gebruiken en probeer de instellingen zo goed mogelijk in te stellen.

WordPress website worden voornamelijk onveilig gemaakt door plugins. Veel plugins en slecht geschreven en bieden hackers en spammers vele mogelijkheden. Bedenk dus dat het gebruik van zo min mogelijk plugins de website ook veiliger maakt.

Eigenlijk is het vaak niet echt nodig om een speciale zware plugin te gebruiken om WordPress te beveiligen. Er is niet veel programmeer kennis nodig om dit zelf te doen met een kleine beetje code. Bekijken eens de volgende artikelen:

Foto gallery

In het algemeen zijn deze plugins altijd slecht voor page speed maar vooral door de grote hoeveel afbeeldingen die gebruikt worden. Als het niet nodig is dan is het beter deze te vermijden. Plugins als NextGEN Gallery en Envira Gallery moeten zeker vermijden worden.

Voor wie echt een gallery wilt plaatsen kan rekenen op de Guterberg gallery of de Meow Gallery

Vraag vrijblijvende een offerte aan.

Offert Aanvragen

Waar moet je aan denken bij WordPress plugins en page speed?

Het mag duidelijk zijn dat alleen een plugin te vervangen voor een sneller alternatief niet altijd de juiste oplossing is. Veel belangrijker is eens goed na te denken wat je niet nodig hebt en deze in het geheel te verwijderen. Gebruik daarom altijd zo min mogelijk plugins.

Als het mogelijk is kan je proberen om plugins die jQuery gebruiken te voorkomen. jQuery is een extra bestand dat apart geladen dient te worden. Dus als het mogelijk is dit te voorkomen, alleen maar beter.

Probeer zo veel mogelijk te vervangen door eigen code en huur hier eventueel een ontwikkelaar voor in. Dit zal uiteindelijk besparen om hier later iemand voor in te huren om de hele website sneller te maken.

Voorkom plugins die zware achtergrond processen uitvoeren en code van derden laden.

Een goede richtlijn is om nooit meer dan 10 plugins te gebruiken. Als je hier naar streeft en zo veel mogelijk plugins vervangt door eigen code en/of alternatieve snellere oplossingen dan zal page speed een heel stuk beter worden.

Als je veel plugins gebruikt omdat je denkt dat het echt nodig zijn, zorg dan altijd dat ze up-to-date zijn. Bij WordPress is er nog weleens wat problemen met updates dus check het altijd ook eventjes op de website. Dit om verrassingen te voorkomen. Heb je hier geen tijd voor neem dan een onderhoudscontract door iemand die vakkundige alles op orde kan houden. Dan kan je zelf zorgeloos ondernemen.

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste..!!

Reageer

E-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*