WordPress page builders en page speed

WordPress page builders en page speed zijn twee onderdelen die niet samen gaan. Veel mensen kennen ze wel en vinden ze erg makkelijk om zo snel mogelijk een website te bouwen in WordPress. WordPress website ontwikkeling is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Probleem is dat page speed en Web Vitals steeds belangrijker worden voor SEO dus het kan wel eens interessant zijn om hier eens wat dieper in te duiken.

Vroeger werden websites volledig gebouwd met HTML en CSS en was zelfs JavaScript nog raar. Hier was toendertijd veel kennis voor nodig en websites waren dan ook erg duur. Nu kan zelfs oma een website bouwen dankzij WordPress en de zeer grote hoeveelheid plugins die er zijn. Page builders zijn de laatste aanvulling om het allemaal nog makkelijker te maken. Je hebt geen enkele kennis nodig van programmeren. Je hoeft alleen maar de plugins te kunnen begrijpen. En deze mensen durven zich tegenwoordig website ontwikkelaars te noemen.

WordPress plugins en page speed gaan niet goed samen eigenlijk. Hier zullen we alleen het probleem met page builders bespreken.

Wie niet kan leven zonder page builder moet leren leven zonder goede page speed scores

WordPress page builders en page speed

Er zijn veel ontwikkelaars die beweren dat WordPress niet goed is voor page speed maar dat is eigenlijk niet waar. Wie namelijk een website bouwt met alleen WordPress en geen enkele plugin gebruikt en een lichtgewicht thema gebruikt zal een zeer snelle website bouwen. Wat WordPress langzaam maakt zijn voornamelijk de plugins en de veel te zware thema’s.Het probleem van WordPress page builders en page speed is dat deze plugins heel veel extra dom elementen in een website stoppen. En het gebruik van Bootstrap maakt dit nog eens erger. Ook worden er altijd heel veel extra onnodige CSS en JavaScript geladen op de website.

WordPress page builders en page speed Freelance website ontwikkeling

Bekende meldingen veroorzaakt door page builders in de Google Page Speed test zijn:

En dit zijn er maar een paar maar ze hebben allemaal directe invloed op de laadtijd van je website. Dat zou een belangrijk punt moeten zijn om te bedenken of het echt nodig is om een page builder te gebruiken.

Hoewel WordPress page builders bedoeld zijn voor het grote publiek en hierdoor zo veel mogelijk opties en mogelijkheden bieden zal men nog steeds extra addons installeren. IN bijna alle page builders is het mogelijk om templates en elementen te overschrijven in het child theme.

Vraag vrijblijvende een offerte aan.

Offert Aanvragen

WordPress page builders gebruiken?

Wat ik in al mijn jaren ervaring heb ontdekt is dat helemaal niemand van zijn page builder wil afstappen. Zonder hun favoriet page builder kunnen ze ineens geen website meer bouwen. Voor deze mensen heb ik maar één vraag en dat is of ze bereid zijn veel geld uit te geven om website sneller te maken? En wat is dan de winst.

Voor de rest kan ik zeggen dat het belangrijk is te kiezen voor page builder waar je makkelijk onderdelen kan uitschakelen. De page builder moet lichtgewicht zijn en alleen laden wat nodig is. En gebruik geen extra addons maar probeer de template en onderdelen te overschrijven in het child-theme.

Wie niet kan leven zonder page builder moet leren leven zonder goede page speed scores.

Zijn er alternatieven voor page builders?

Enige echte alternatief is om een goede ontwikkelaar in te huren of zelf meer te leren over HTML, CSS en JavaScript. Voor de mensen die dit niet willen is er Oxygen builder die heel goed scoort maar probeer vooral Divi, Elementor en Beaver Builder te mijden. WP Bakery probeer het steeds beter te doen en laad ook steeds minder maar is nog steeds niet op het goede pad.

Ondanks dat ik mij tegen Gutenberg heb verzet sinds WordPress hiermee begon in versie 5, moet ik wel vertellen dat dit waarschijnlijk de beste alternatieve oplossing is voor page builders. Eerlijk is eerlijk. De mogelijkheden worden steeds uitgebreider maar de prestaties zijn vooral erg goed.

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste..!!

Reageer

E-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*