Eerste reactietijd van server verkorten

Waarschijnlijk heb je de melding “Eerste reactietijd van server verkorten” gezien bij de pagespeed test van Google Insights. En blijkbaar wil je dit optimaliseren waar mogelijk. Hier gaan we dieper in waar dit aan ligt en wat je hier eventueel aan kan doen.

Reactietijd van server

Eigenlijk zegt het zelf al waar dit om gaat. Het gaat erom hoe snel de server reageert nadat het een verzoek heeft gekregen om een pagina te tonen. En zoals duidelijk zal zijn heeft dit veel te maken met de server maar ook hoe de server alles moet verwerken. in veel gevalleen is een snellere server niet de juiste oplossing.

Als iemand op een andere website op een link klikt naar jouw website of een link van je website in de browser in typt wordt direct naar de website gezocht en natuurlijk de server waar de website op staat. Dit gaat normaal super snel waar je bijna niets van merkt. Zodra de server het verzoek ontvangt moet het gaan reageren. Dit is waar de reactietijd van de server een belangrijke rol begint te spelen.

Reactie van de server heeft niet alleen met de server te maken, maar de database en cms spelen ook een belangrijke rol.

Als de website langzaam reageert dan moet de browser wachten met laden van de pagina. Dit kan een groot verlies zijn voor je pagespeed. Belangrijk is te weten dat dit heel erg kan verschillen per hosting(server) en dit is afhankelijk van verschillende zaken.

Eerste reactietijd van server verkorten

Als je de melding “Eerste reactietijd van server verkorten” ziet in je pagespeed test doe dan eerst de test meerdere malen. Je zal merken dat de reactietijd erg kan verschillen. Als dit direct is verholpen en dit maar zelden ziet hoef je je hier niet al te druk om te maken. Het heeft dan waarschijnlijk te maken met traffic op de server en dergelijken.

Als dit niet het geval is en je gebruikt WordPress dan zou je eens kunnen switchen met het thema. Probeer bijvoorbeeld eens met Twenty Twenty-One. Als het probleem nu wel is verholpen dan is het thema te zwaar en bezorgt het te veel bewerkingen voor de server.

Wanneer het probleem hetzelfde blijft zou ook gekeken kunnen worden naar de plugins. Te veel plugins kunnen er ook voor zorgen dat de server te veel wordt belast. Hiervoor is het mogelijk eens zo veel mogelijk plugins uit te schakelen en op nieuw te testen. Als het probleem is verholpen zit het in te veel plugins.
Als bovenstaande opties geen verbeteringen tonen dan heeft het waarschijnlijk met de database of hosting te maken.

Database optimaliseren

Het probleem kan ook liggen aan je website database. Als je namelijk een database hebt met duizenden producten of pagina’s dan heeft de server duidelijk meer tijd nodig om de gevraagde pagina en data hiervan op te zoeken. Dit kost tijd en kan de website langzamer maken. Dit gebeurd ook veel met zoekopdrachten in grote databases. Hou dit dus in je achterhoofd. Iets dat men zelf kan doen is proberen om de database te optimaliseren. Databases slaan soms onnodig veel gegevens op en door die te verwijderen kan je de database kleiner maken. Voor WordPress zijn hier vele verschillende plugins voor. Om dit handmatig te doen is te riskant en kan voor problemen zorgen.

Eerste reactietijd van server verkorten Freelance website ontwikkeling

Wees hier voorzichtig mee maar dit raad ik iedereen aan om regelmatig te doen. Van tijd tot tijd een beetje opruimen kan geen kwaad natuurlijk.

Cache gebruiken

Een cache is een manier om pagina’s op te slaan in bijvoorbeeld HTML en de server hoeft dit niet meer te genereren voordat die het naar de browser stuurt. Dit scheelt een hoop tijd voor de processor van de server.

De hosting kan soms voor een cache zorgen en kan een goede oplossing zijn voor je website omdat het direct op serverniveau wordt geregeld. Voor WordPress zijn er verschillende plugins te vinden maar gebruik een plugin die niet te gecompliceerd is. Als er te veel instellingen zijn kan het weleens gebeuren dat je zaken niet goed instelt die averechts werken.

Joomla heeft een eigen cache die heel goed werkt. Dit is een html cache en is handig en eenvoudig te bedienen in de Joomla back-end. Precies hoe een cache zou moeten zijn volgens mijn opinie.

Vraag vrijblijvende een offerte aan.

Offert Aanvragen

Andere hosting(server) nemen

Als je vaak de melding krijgt heb je een duidelijk probleem met je hosting(server). In dat geval kan je op zoek gaan naar een betere en vooral snellere hosting. Maar je zou ook kan vragen bij je hosting wat het probleem is of zij dit probleem kunnen verhelpen.

Als je zeker bent dat het niet aan de andere punten ligt is dit de enige mogelijkheid om te verbeteren. Bedenk wel dat snellere hostings vaak ook duurder zijn. Laad je hierbij niet leiden door de verkoop praatjes van de hosting maar onderzoek eventjes op internet hoe andere spreken over de hosting.

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste..!!

Reageer

E-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*