Extra velden voor WordPress

Extra velden voor WordPress is wat je website net dat beetje extra bied. In dit artikel wil ik een eenvoudige manier tonen om extra velden te gebruiken in WordPress. Voor wie meer geïnteresseerd is om extra velden te gebruiken voor thema en plugin ontwikkeling kan mijn artikel Custom fields voor WordPress Ontwikkelaars bekijken.

Hier zullen we de volgende punten behandelen.

Met een WordPress Onderhoudspakket kunt u zorgeloos ondernemen.

WordPress Onderhoudspakket

Waarom extra velden voor WordPress gebruiken?

Soms wil je extra informatie gebruiken op je website. Stel dat je het in een blog hebt over boeken en voor ieder boek wil je ergens op de pagina informatie plaatsen over de schrijver, het ISBN nummer en andere informatie. Dit zou je dan in extra velden kunnen plaatsen en dan op een vast bepaalde plek op je pagina tonen. Bijvoorbeeld helemaal onderin of juist bovenin onder de titel.

Met de extra velden is dit mogelijk. Uiteraard zijn er vele manieren om dit te bereiken maar hier behandelen we een eenvoudige manier om dit te doen. En hier is maar een heel klein beetje programmeer kennis voor nodig. Dus bijna iedereen kan dit toepassen op zijn of haar website.

Extra velden voor WordPress | WordPress website ontwikkeling

Extra velden voor WordPress

Als je op de pagina bent om een artikel, pagina of wat dan ook te schrijven dan zie je helemaal bovenin het scherm de knop met “Schermopties”. Als je hierop klikt klapt het open en krijg je min of meer hetzelfde te zien als in de volgende afbeelding.

Extra velden voor WordPress | WordPress website ontwikkeling

De opties zullen waarschijnlijk wat afwijken maar het belangrijkste is dat je kijkt naar de optie “Extra velden”. Deze optie moet aangevinkt zijn om dit onderdeel te kunnen bekijken.

Zoals je kan zien kan je hier verschillende onderdelen die misschien niet nodig zijn of niet gebruikt worden uitschakelen. Dan stoort het ook niet.

In ieder geval. Als de optie “Extra velden” is ingeschakeld en je dan naar beneden scrolt zal er een blok te zien zijn dat er uitziet als in de volgende afbeelding.

Extra velden voor WordPress | WordPress website ontwikkeling

En hier is waar je een extra veld kan aanmaken maar je kan ook een bestaande gebruiken.
Als je klikt op “Selecteren” krijg je een lijst te zien met bestaande velden. Die kan je selecteren en er een waard aan toevoegen.
Maar als je een nieuw veld wilt aanmaken klik je eerst op “Nieuwe toevoegen” en dan kan je een nieuwe naam bedenken. Bedenk wel dat de naam altijd aan elkaar is geschreven en standaard worden “_” gebruikt voor spaties, en geen “-“.

De naam is het ID van het veld en de waarde spreekt voor zich waarschijnlijk. Beide zijn dus erg belangrijk.

Op het moment dat het artikel of pagina wordt opgeslagen worden de nieuwe aangemaakte extra velden opgeslagen in de database. Dit kan je aanpassen zoals je wilt.

Nadeel hiervan is dat er alleen maar een tekst veld aangemaakt kan worden en bijvoorbeeld geen checkbox, radio, nummer veld of wat dan ook gebruiken. Dat is wel mogelijk als je de manier gebruikt zoals wordt omschreven in Custom fields voor WordPress Ontwikkelaars.

De nieuwe extra velden en de waardes hiervoor worden niet automatisch op de website getoond. Hiervoor is het nodig om zaken aan te passen in het thema. Gebruik bij voorkeur een child-theme hiervoor zodat de aanpassingen niet verwijderd worden tijdens een update. Lees hier meer over in WordPress child-theme maken.

Vraag vrijblijvende een offerte aan.

Offert Aanvragen

Toepassing in thema

Hier is het moeilijk te zeggen in welk bestand het geplaatst moet worden want dit hangt geheel af van in welk soort artikel het gebruikt moeten worden en op welke plek. Je kan het bijvoorbeeld in de content gebruiken maar ook in de header, footer of zelfs in de sidebar of een pop-up. Dit gedeelte zal men helemaal zelf moeten beslissen.

Wel kan ik een voorbeeld code geven om de informatie op te halen en eventueel te tonen. Neem bijvoorbeeld de volgende code.


<?php // CLW Get Meta Data
$clw_extra_veld = get_post_meta($post->ID, 'clw_extra_veld', true);
if($clw_extra_veld) {
    echo 'nieuw veld is: ' . $clw_extra_veld;
}
?>

De functie “get_post_meta” met de ID haalt de betreffende waarde op voordat ID. Daarna wordt er een stukje tekst met de waarde getoond op de website. Deze code an je verder helemaal naar eigen wens aanpassen.

Er zijn veel toepassing voor de extra velden voor WordPress en hier hebben we alleen nog maar een eenvoudige manier getoond. Hopelijk kan een ieder hier iets extra mee doen voor zijn of haar website.

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste..!!

Reageer

E-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*
*