WordPress langzaam?
WordPress langzaam? Waarom en wat kunnen we hier aan doen? Eigenlijk is dit niet correct om dit zo te zeggen want WordPress op zich is niet langzaam. Het zijn voornamelijk de afbeelding, plugins en thema’s die WordPress langzaam maken. Hier bespreken we zo veel mogelijk manieren om een WordPress website sneller te maken. Een hoop code, dus het is wel een vereiste enige kennis te hebben van het optimaliseren van het thema, wp-config.php en .htacces.
De aanpassingen die hier worden behandeld zijn niet zo ingewikkeld en kan eigenlijk iedereen doen. Belangrijk is wel om eerst een back-up te maken en een child-theme te gebruiken. Het child-theme is nodig om te zorgen dat updates van het thema gewoon uitgevoerd kunnen worden zonder aanpassingen te verwijderen. Lees hier meer over in WordPress child-theme maken.
Hier zullen we de volgende onderdelen bespreken:
- Waarom is WordPress langzaam?
- WordPress hosting
- CDN gebruiken
- Browser cache instellen
- Schakel tekstcompressie in
- Revisies beperken of uitschakelen
- Afbeeldingen optimaliseren
- Verwijder ongebruikte CSS
- Ongebruikte JavaScript verwijderen
- Verwijder query strings van statische bronnen
- WP Emoji verwijderen
- Avatars uitschakelen
- Verwijder Jquery Migrate
- Onnodige header informatie verwijderen
- Verwijder CSS en JS voor reacties
- WP embed script verwijderen
- Plugins maken WordPress langzaam
- Gebruik een lichtgewicht thema
- Beperk code van derden
- Lettertypen lokaal laden
- Gebruik lazy load
- Maak gebruik van preload
- Conclusie WordPress langzaam
Het zijn vooral de afbeeldingen, plugins en het thema die WordPress langzaam maken.
Is WordPress langzaam?
WordPress is op zich niet langzaam. Het zijn voornamelijk de plugins, thema en afbeeldingen die een website langzaam maken. Als CMS is WordPress niet slecht maar het is bedoeld om universeel te zijn. Dit betekent dat iedereen er mee moet kunnen werken en dat eigenlijk alles beschikbaar moet zijn. Hierdoor heeft WordPress verschillende zaken die niet altijd nodig zijn. Door deze zaken uit te schakelen of beter te regelen kan WordPress sneller gemaakt worden.
Het laatste is precies wat we hier gaan behandelen. We zullen niet dieper ingaan op thema’s en plugins maar alleen kijken hoe het mogelijk is om WordPress te optimaliseren. De basis regel hiervoor is altijd hetzelfde: laad niet wat je niet nodig hebt. En wat je laad moet ook zo klein mogelijk zijn.

WordPress hosting
De basis van elke website is de hosting, de server waar de website op staat om het zo maar te zeggen. Een shared hosting is vaak niet zo snel maar een snellere hosting is duurder. Om te kiezen voor een dedicated server is nog duurder. Ze hebben allemaal hun prijzen.
Voordat je begint met het bouwen of laten ontwikkelen van een website is het verstandig al na te denken welke hosting je gaat gebruiken. Beste is eenvoudig te beginnen als het een eenvoudige website is. Met de tijd dat de website complexer en groter wordt kan men ook overstappen naar een betere hosting.
Beste is te proberen de website zelf te optimaliseren want als dat goed is dan is een duurdere hosting niet nodig. Vaak is het beter iets meer te investeren in het optimaliseren van de website voor page speed.
CDN gebruiken
CDN betekent Content Delivery Network. Met andere worden is een CDN een netwerk waar je website op zou kunnen staan of alleen bepaalde files zoals afbeeldingen, HTML-, CSS-, en JS-bestanden.
Voor het optimaliseren van WordPress voor page speed is het belangrijker om een gehele website via een CDN te hosting. Ook voor alleen afbeeldingen kan dit een zeer goede verbetering zijn maar zijn een stuk duurder.
Bedenk dat CDN’s ook nadelig kunnen zijn voor page speed. Voor meer informatie hierover kan je vinden in “CDN gebruiken voor page speed of niet?“. Bijvoorbeeld voor files als Font Awesome, Google fonts en jQuery is het vaak beter om deze lokaal te laden.
Browser cache instellen
De browser cache is zoals het al zegt een cache dat door je browser wordt gebruikt. Bestanden worden lokaal opgeslagen in de browser zodat deze de volgende keer niet gedownoad hoeven te worden. Dit geeft direct een voordeel als men meerdere pagina’s op een website bezoekt. Veel bestanden hoeven dan niet opnieuw geladen te worden en de vervolg pagina’s kunnen zo sneller geladen worden.
Belangrijkste is voor mensen die terugkeren die een betere bezoekerservaring zullen hebben door het sneller laden van de website.
Hoe je dit kan doen kan je het best bekijken op “Browser cache voor pagespeed in htaccess“.
Schakel tekstcompressie in
Tekstcompressie voor een website is het comprimeren van bestanden. De bestanden worden kleiner gemaakt en hierdoor kunnen ze door een browser gedownlad en dus sneller geladen worden. Dit is een zeer belangrijk onderdeel om een website sneller te maken.
Tekstcompressie lijkt te gaan om alleen maar teksten maar HTML, JavaScript en CSS zijn eigenlijk tekstbestanden. De tekstcompressie kan ook gebruikt worden voor afbeeldingen, lettertypen en bijvoorbeeld XML bestanden.
Vaak wordt dit gedaan door de hosting maar als dit niet gebeurd is kan je dit zelf instellen in het .htaccess bestand. Voor meer informatie hierover en de code om dit te realiseren kan je vinden op “Tekstcompressie voor pagespeed en Web Vitals“.
Revisies beperken of uitschakelen
Als je in WordPress je artikel schrijft dan wordt er iedere keer dat je klikt op “updaten” een back-up bewaard van het artikel. Dit zijn revisie en zijn bedoeld om te voorkomen dat je werk kwijt raakt. Je kan dan makkelijk terug naar een back-up van dat artikel. Je kan ze zelfs vergelijken en bepalen naar welke back-up je terug wilt keren.
De vaker je klikt op “updaten” de meer revisies van je artikel bewaard zal worden in de database. Hierdoor kan je database heel snel vollopen met revisies die je helemaal niet nodig hebt.
Iedere keer als een bezoeker een pagina bezoekt moet deze opgezocht worden in de database. Als je een hele grote database hebt, door een hele berg revisies, dan duurt het langer om de juiste pagina te vinden. Uiteindelijk krijg je dan de melding “Eerste reactietijd van server verkorten“. Het ligt niet aan de server maar het kan zijn dat de database vol is gelopen met onnodige zaken.
Revisies kan je uitschakelen door de volgende code in de wp-config.php te plaatsen. Plaatst de code onder de regel “define(‘DB_COLLATE’, ”);” en boven de regel “/* That’s all, stop editing! Happy blogging. */”. Dus plaats het niet helemaal onderin want dan werkt het niet.
// CLW | Revisies uitschakelen
define('WP_POST_REVISIONS', false);
Als je toch gebruik wilt maken van revisie dan kan je ook een limiet bepalen van het maximum aantal revisies dat opgeslagen mag worden.
// CLW | Limiet voor revisies inschakelen
define ('WP_POST_REVISIONS', 2);
Verander de “2” als je een hoger limiet wilt maar probeer het zo laag mogelijk te houden.
Op dit moment kan het zijn dat je database al vol zit met revisies. In dit geval zijn er verschillende WordPress plugins te vinden die oude revisies voor je kan verwijderen. Gebruik deze eenmalig om oude revisies te verwijderen. Verwijder daarna de plugin omdat die niet meer nodig is.
Afbeeldingen optimaliseren
Afbeeldingen hebben bijna altijd de grootste impact op page speed. De meeste bestanden zijn vaak maar enkele kb’s en kost dus niet zo veel om te laden. Er zijn echter mensen die gerust één of meerdere afbeeldingen van 2 of 5mb in een artikel plaatsen en klagen dat WordPress langzaam is.
De eerste en makkelijkste oplossing is het aantal zo laag mogelijk te houden. Zorg dat er een goede balans is. Voor een korte tekst is één afbeelding voldoende bijvoorbeeld.
De laatste tijd zijn er veel manieren om waar aan gedacht moet worden voor het optimaliseren van afbeeldingen voor page speed en web vitals. Om dit niet te uitgebreid te behandel hier een lijst met links naar verder informatie over de verschillende onderdelen.
- Verklein afbeeldingen
- Lazy load, voorkom het laden van afbeeldingen die nog niet in beeld zijn.
- Geef afbeeldingen het juiste formaat
- Lever afbeeldingen in moderne indelingen
- Gebruik width en height
- Afbeelding voor Grootste weergave met content (LCP) vooraf laden
Dat er zo veel mogelijkheden zijn die eigenlijk allemaal toegepast dienen te worden maakt wel duidelijk hoe belangrijk dit onderdeel is voor page speed.
Verwijder ongebruikte CSS
Dit mag duidelijk zijn maar is voor de meeste een lastige taak om uit te voeren. Eigenlijk zou je elk CSS bestand moeten bekijken en proberen alle CSS te verwijderen die niet gebruikt worden. Dit kost erg veel tijd en je kan niet zomaar CSS bestanden bewerken van plugins en het thema.
Voor bestanden die wel bewerkt kunnen worden kan je bijvoorbeeld de CSS op een andere manier verkleinen. Bijvoorbeeld kan je belangrijke zaken zoals lettertypen en alles dat hierbij komt kijken koppelen aan de body- of html-tag. Daarna hoef je deze niet meer te gebruiken tenzij ze afwijken. En dit kan met meerdere onderdelen gedaan worden.
Wat veel belangrijker is, is om bestanden die niet nodig zijn niet te laden. Denk bijvoorbeeld aan een contact formulier dat alleen gebruikt wordt op de contact pagina. Deze files hoeven niet geladen te worden op elke pagina. Zelfde geldt bijvoorbeeld voor sliders die meestal alleen op de home page worden gebruikt. Door deze bestanden niet te laden voorkom je dus het laden van ongebruikte CSS.
Voor meer informatie over dit onderwerp zie: Beperk niet-gebruikte CSS
Ongebruikte JavaScript verwijderen
Hier geldt eigenlijk hetzelfde als bij bovenstaande. Net als met CSS is het belangrijkste bestanden niet te laden die niet of nog niet nodig zijn. Of beter gezegd laad alleen wat je nodig hebt en meer niet.
Voor meer informatie hierover zie: Beperk niet-gebruikt JavaScript
Verwijder query strings van statische bronnen
Hier was vroeger een melding over in GTmetrix. Voor page speed is dit geen grote winst in snelheid maar het is ook een beveiliging. Als men niet weet welke versie je gebruikt maak je het hackers moeilijker.
Plaats de volgende code onderin je functions.php in een child theme. Gebruik altijd een child-theme omdat je anders het thema niet meer kan updaten zonder alle aanpassingen kwijt te raken.
// CLW | Verwijder versie informatie van JS en CSS-bestanden
function _remove_script_version( $src ){
$parts = explode( '?ver', $src );
return $parts[0];
}
add_filter('script_loader_src', '_remove_script_version', 15, 1);
add_filter('style_loader_src', '_remove_script_version', 15, 1);
WP Emoji verwijderen
Emoji’s zijn misschien leuk voor social media maar op websites wordt het zo goed als niet gebruikt. Deze mogelijkheid bestaat sinds WP 4.2. Enige waar dit soms nog gebruikt wordt is in reacties.
Door dit uit te schakelen wordt er een CSS- en JS-bestand minder geladen.
Plaats de volgende code onderin je function.php bestand van je child-theme.
// CLW | Verwijder WP emoji code
remove_action('wp_head', 'print_emoji_detection_script', 7);
remove_action('wp_print_styles', 'print_emoji_styles');
Avatars uitschakelen
Dit geldt alleen als je gebruik wit maken van reacties. Avatars zijn de kleine afbeeldingen die getoond worden naast elke reactie. Deze afbeeldingen komen van een andere website op basis van het e-mailadres. Deze afbeeldingen moeten dus iedere keer worden gedownload als er reacties worden getoond. Als je veel reacties hebt dan kost dit dus veel extra tijd om de website op te bouwen.
De avatars kunnen via WordPress worden uitgeschakeld. Je gaat naar “instellingen” en dan naar “Discussie”. Onderaan deze pagina kan bij “Avatars tonen” dit uitgeschaeld worden.
Verwijder Jquery Migrate
jQuery Migrate helpt om oude jQuery met nieuwe jQuery te laten communiceren. WordPress introduceerde jQuery Migrate in versie 3.6. Als alle plugins en thema’s up-to-date zijn is de migrate helemaal niet nodig meer. Deze is al lange tijd niet meer nodig of je moet hele oude plugins gebruiken.
Plaats de volgende code onderin je functions.php bestand om dit bestand niet te laden.
// CLW | Verwijder jQuery migrate
function my_remove_jquery_migrate($scripts) {
if(!is_admin() && isset($scripts->registered['jquery'])) {
$script = $scripts->registered['jquery'];
if($script->deps) {
$script->deps = array_diff($script->deps, array('jquery-migrate'));
}
}
}
add_action('wp_default_scripts', 'my_remove_jquery_migrate');
Voor meer informatie over dit onderwerp zie: Verwijder jQuery Migrate in WordPress zonder plugin
Onnodige header informatie verwijderen
In de head van een WordPress website worden allerlei informatie getoond die in het algemeen nergens voor nodig zijn. Je kan zelf beslissen welke informatie wel of niet getoond mag worden. De winst voor page speed is heel klein maar alle kleine beetjes helpen maar het heeft ook voordelen voor beveiliging.
Gebruik de code die je wilt gebruiken. Hier zijn voorbeelden en de mogelijkheden van code die je in de functions.php van je child-theme kan plaatsen.
Hoe verwijder je de EditURI/RSD link
Voorbeeld:
<link rel="EditURI" type="application/rsd+xml" title="RSD" href="https://www.mijn-website.nl/xmlrpc.php?rsd" />
Als u de blog client niet gebruikt om uw WordPress website te bewerken, dan heb je deze link niet nodig.
Plaats de volgende code in functions.php van je child-theme.
// CLW | Verwijder de EditURI/RSD link
remove_action('wp_head', 'rsd_link');
Hoe verwijder je de Windows Live Writer Manifest link
Voorbeeld:
<link rel="wlwmanifest" type="application/wlwmanifest+xml" href="https://www.mijn-website.nl/wp-includes/wlwmanifest.xml" />
Als u Windows Live Writer niet gebruikt, kan je deze verwijderen. Plaats de volgende code in functions.php van je child-theme.
// CLW | Verwijder de wlwmanifest link
remove_action('wp_head', 'wlwmanifest_link');
Hoe verwijder je de Page/Post Shortlinks
Voorbeeld:
<link rel='shortlink' href="https://www.mijn-website.nl/?p=1827" />
Dit is de URL-verkortingsfunctie van WordPress, maar als je deze URL niet gebruikt, kan je deze beter verwijderen. Om dit te verwijderen, plaatst de volgende code onderin het functions.php bestand.
// CLW | Verwijder de Page/Post shortlink
remove_action( 'wp_head', 'wp_shortlink_wp_head');
Hoe verwijder je de WordPress Generator(Version) meta
Voorbeeld:
<meta name="generator" content="WordPress 5.8" />
Het is voor iedereen aanbevolen dit te verwijderen. Dit verbergt de WordPress versie dat hackers kunnen gebruiken. Om deze te verwijderen plaats de volgende code in functions.php van je child-theme.
// CLW | Verwijder de WordPress versie
remove_action('wp_head', 'wp_generator');
Hoe schakel je de REST API Link – api.w.org van WordPress uit
Voorbeeld:
<link rel='https://api.w.org/' href='https://www.mijn-website.nl/wp-json/' />
WordPress introduceerde veel nieuwe REST API functionaliteiten vanaf WP 4.4. Als je deze niet gebruikt, wordt het aanbevolen om deze functie uit te schakelen. Plaats de volgende code in je functions.php om fit uit te schakelen.
// CLW | WordPress REST API uitschakelen
remove_action( 'wp_head', 'rest_output_link_wp_head', 10);
Hoe verwijder je de RSS feed links
Voorbeeld:
<link rel="alternate" type="application/rss+xml" title="WDV » Feed" href="https://www.mijn-website.nl/feed/" />
<link rel="alternate" type="application/rss+xml" title="WDV » Comments Feed" href="https://www.mijn-website.nl/comments/feed/" />
De RSS feed links zijn handig als je wilt dat anderen je website bekijken via feeds. Dit is niet zo goed voor SEO omdat je zo geen traffic creëert maar dit kan wel handig zijn als je alleen een samenvatting laat tonen. De persoon die je website volgt via feeds zal het gehele bericht als nog op de website moeten bekijken.
Wil je deze links verwijderen, plaats dan de volgende code in je functions.php bestand.
// CLW | Verwijder de RSS feed links
remove_action('wp_head', 'feed_links', 2);
Verwijder CSS en JS voor reacties
Als je reacties gebruikt op de blog artikelen dan is deze optimalisatie misschien overbodig. Maar het is wel belangrijk hier toch even bij stil te staan. Stel dat je wel reacties gebruikt maar niet de widget voor recente reacties of je wilt een uniek design. Dan is het niet nodig om de CSS hiervoor te laden en kan deze verwijderd worden. Om de recente reactie CSS te verwijderen, plaats de volgende code in je functions.php bestand.
// CLW | Verwijder Recent Comment styles
function clw_remove_recent_comments_style() {
global $wp_widget_factory;
remove_action('wp_head', array($wp_widget_factory->widgets['WP_Widget_Recent_Comments'], 'recent_comments_style'));
}
add_action('widgets_init', 'clw_remove_recent_comments_style');
Als je helemaal geen reacties gebruikt dan is het overbodig om de comment-reply.min.js te laden. Dit bestand wordt alleen gebruikt om het mogelijk te maken dat iemand kan reageren op de reactie van iemand anders. Als je wel reacties toestaat maar niet dat anderen kunnen reageren op de reacties van anderen dan is dit bestand ook niet nodig.
Wil je dat comment-reply.min.js niet wordt geladen, plaats dan de volgende code in je functions.php bestand.
// CLW | Verwijder comment-reply.min.js
function clw_remove_comment_reply_script(){
wp_deregister_script( 'comment-reply' );
}
add_action('init','clw_remove_comment_reply_script');
WP embed script verwijderen
Sinds WordPress 4.4. is het mogelijk om met een eenvoudige link afbeeldingen, video’s van andere website te tonen op de website. De oEmbed is voor het toestaan van een ingesloten weergave van een URL op websites van derden. Met deze eenvoudige API kan een website inhoud zoals foto’s of video’s worden weergeven wanneer een gebruiker een link naar die bron plaatst, zonder de bron rechtstreeks te hoeven plaatsen.
// CLW | WP embed script verwijderen
function stop_loading_wp_embed() {
if(!is_admin()) {
wp_deregister_script('wp-embed');
}
}
add_action('init', 'stop_loading_wp_embed');
Ookal wil je bijvoorbeeld video’s van bijvoorbeeld youtube tonen dan kan je beter de embed codegebruiken van Youtube. Zo ishetnietnodigom op elke pagina dit script te laden.
Plugins maken WordPress langzaam
WordPress staat er bekend om dat je makkelijk plugins kan installeren. Voor elke kleine aanpassing of functionaliteit is er wel een plugin te vinden. Er zijn websites die meer dan 50 plugins gebruiken. Dit is uiteraard veel te veel.
Ander probleem met plugins is dat ze niet altijd veilig zijn. Hackers maken graag gebruik van onveilige plugins. Ze kunnen de plugins downloaden en op zoek gaan naar beveilingslekken en hier gebruik van maken. Het wordt de hacker zo wel heel erg makkelijk gemaakt.

Vervang zo veel mogelijk plugins voor eigen code
Eigen code is meestal niet alleen veiliger maar het is precies wat je nodig hebt en meer niet. Hier op de website zijn genoeg codes te vinden om verschilende plugins te vermijden.
Als je eigen code gebruikt kan je dit vaak ook unieker maken. Dus is dus niet hetzelfde als vele anderen die toevallig dezelfde plugin gebruiken. Wat overigens helemaal niet vreemd is.
Gebruik zo min mogelijk plugins
Denk eens goed na over welke plugins je wel of niet nodig hebt want plugins maken WordPress langzaam. Bedenk dan ook of je het inderdaad nodig hebt en de meerwaarde is voor de website. Verwijder plugins die je niet nodig hebt.
Gebruik plugins die geen impact hebben op de page speed van de website
Dit is misschien lastig om te controleren maar schakel eens alle plugins uit. Bekijk dan wat de snelheid is van de website. Daarna schakel je één voor één de plugins weer in en check iedere keer wat het effect is op page speed.
Een goede tip om op te letten is dat plugins voor social media, page builders, sliders, foto galerijen, reacties en dergelijken bijna allemaal een grote impact hebben op page speed.
Gebruik een lichtgewicht thema
Hier geldt bijna hetzelfde als met plugins alleen gaat het hier niet om het aantal geïnstalleerde thema’s. Thema’s hebben vaak verschillende mogelijkheden voor bijvoorbeeld kleuren, opmaak en nog veel meer. De meesten kiezen dan ook het thema’s dat precies past bij hun ontwerp of het design dat ze graag willen.
De meeste thema’s hebben heel veel zaken die je misschien niet nodig hebt maar je niet kan uitschakelen. Leuk alle opties maar als je ze niet nodig hebt zou daar ook geen CSS of JS voor geladen moeten worden. Probleem is dat te veel thema’s te veel gericht zijn op uiterlijk dan op page speed en of SEO. En we weten allemaal dat het niet gaat om het uiterlijk maar om het innerlijk.
Het beste is een website geheel aangepast te laten ontwikkelen. Dit is misschien duurder maar uiteindelijk heb je er veel meer voordelen aan. Als dit te duur is kan men kiezen om alleen het thema te laten ontwikkelen of een eenvoudig thema te nemen en deze volledig te laten aanpassen naar jouw eisen en wensen. Het laatst dat men moet doen is een duur thema kopen en daarna extra kosten moet maken om het sneller te maken.
Dus als je op zoek gaat naar een thema, kijk dan niet alleen naar het uiterlijk. Kijk naar hoe het gebouwd is en test websites op page speed die hetzelfde thema gebruiken. Kijk ook naar de hoeveelhied mogelijkheden en extra’s. De meer extra’s, de meer impact het zal hebben op page speed en web vitals.
Beperk code van derden
Dit heeft eigenlijk ook te maken met het onderwerp over de CDN’s maar hier gaan we nog iets verder. Code van derden zijn voornamelijk javascripts van andere website’s en dat hoeft dus geen CDN te zijn. Dit kunnen verschillende zaken zijn maar hier willen we het voornamelijk hebben over zaken als analytics, adsense, affiliate en code zoals voor reviews dat steeds vaker wordt gebruikt.
Code voor analytics kan een grote impact hebben op page speed. Probeer dit zo veel mogelijk te beperken. Te veel analytics zorgt voor verwarring. Als je alleen Google analytics gebruikt is er een goede plugin om dit te regelen voor WordPress. Flying Analytics zorgt ervoor dat de code van Google analytics lokaal wordt geladen.
Adsense is nog slechter voor page speed maar als dit een onderdeel is van je inkomsten van je website dan wil je dit niet opgeven. In dit geval is het goed te denken over het gebruik van tekstlinks en om het aantal advertenties per pagina niet te overdrijven.
Bij het gebruik van code van derden als dit niet te voorkomen is dan is het gebruik van preload een belangrijk onderdeel. Voor meer informatie over code van derden en het gebruik van preload zie:
Er zijn vele manieren om lazy toe te passen maar dit zijn de belangrijkste.
Lettertypen lokaal laden
Lettertypen en vooral Google fonts worden vaak nog geladen vanaf andere servers. Deze kunnen op een makkelijke manier lokaal geladen worden. Voor een korte maar duidelijke tutorial om Google font lokaal te laden zie: Google webfonts lokaal laden.
Voor lettertypen die lokaal worden geladen is het interessant om meer te lezen over “Doorlinken van kritieke verzoeken voorkomen” en “Zorg ervoor dat tekst zichtbaar blijft tijdens het laden van weblettertypen“.
Als je al deze problemen wilt voorkomen en echt page speed wilt verbeteren is het gebruik van standaard lettertypen de beste oplossing. Standaard lettertypen zijn lettertypen die standaard op alle apparaten en browsers gebruikt worden. Deze hoeven niet apart geladen te worden en is hierdoor een goede optimalisatie voor page speed.
Gebruik lazy load als WordPress langzaam is
Lazy loading wordt steeds populairder en is vooral handig voor mobiee telefoons. Het wordt vooral voor afbeelding gebruikt maar kan ook gebruikt worden voor video’s en chats. Het is de bedoeling dat wat nog niet in beeld is, nog niet getoond hoeft te worden. Zodra deze in beeld komen worden ze pas geladen door een klein stukje script.
Voor meer informatie en mogelijkheden om dit te realiseren zonder plugin bekijk de volgende links:
Maak gebruik van preload
Preload is een HTML attribute dat gebruikt wordt om verschillende zaken vooraf te laden. Dit kunnen scripts, CSS, afbeeldingen, video’s of lettertypen zijn.
Het vooraf laden heeft het voordeel dat vanaf het begin zo veel mogelijk van de bandbreedte gebruik wordt. De bestanden kunnen zo soms gedownload worden voordat ze nodig zijn.
Voor een uitleg of het gebruik van rel=”preload” zie: Gebruik preload voor page speed en website vitals
Vraag vrijblijvend om meer informatie of advies.
Conclusie WordPress langzaam
Of WordPress langzaam is hoeven we hier niet meer te bespreken. Het mag duidelijk zijn dat WordPress niet langzaam is maar dat het wel mogelijk is het te verbeteren. Hier zijn alle vormen besproken om een WordPress website sneller te maken. Express zijn er verschillende extra code en informatie gegeven die niet specifiek voor WordPress geldt, maar op deze manier is dit een duideilijk overzicht om een WordPress website sneller te maken zonder speciale plugins en dergelijken.
Laat in de reacties weten hoe je bevindingen zijn en of laat weten waarom je denkt dat WordPress langzaam is, of als je extramanieren kent om WordPress te optimaliseren.
Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste..!!