20 april 2012 ikkos

Webwinkel

De groei van het internet en vooral de groei van de uitgaven via het internet zorgen er voor dat er dagelijks vele webshops bijkomen.

Een webshop of webwinkel is eigenlijk niets meer dan een vitrine waar je je producten toont aan de bezoekers van je webshop en waar mensen jouw product(en) kunnen kopen. Je kan in een webwinkel je eigen producten verkopen maar ook de producten van anderen.

Theoretisch klinkt dit natuurlijk erg makkelijk maar in de praktijk komt er nog wel wat meer bij kijken maar het hoeft niet moeilijk te zijn.

Je kan een webshop zo moeilijk maken als jezelf wilt, belangrijk is wel dat je betrouwbaar en professioneel bent want dit verhoogt de verkoop en dat klanten terugkomen. Met betrouwbaarheid wordt vooral gekeken naar de betaalmogelijkheden en afhandeling van de bestellingen.

Producten van anderen verkopen in een webshop

Als je zelf geen producten hebt kan je producten van anderen verkopen dat heet affiliatie maar je kan ook gebruik maken van dropshipping. Het is niet direct nodig dat je zelf van al je producten een voorraad gaat opslaan en die daarna gaat proberen te verkopen. Beter is om eerst te proberen om bepaalde producten te verkopen en als het dan goed loopt kan je voorraad gaan nemen. Bedenk wel dat voorraad geld kost en misschien kan je beter met je leveranciers goeie afspraken maken voor de levering en de aankoop van producten.

Als je goed verkoopt en veel klanten krijgt kan je ook steeds meer en betere afspraken maken met je leveranciers. Leveranciers zullen je misschien zelfs proefmonsters geven en producten gratis maar nog veel beter is als ze je betere voorwaarden bieden bij grote verkopen.

Zie leveranciers als partners en bespreek met hen strategie├źn, vormgeving en teksten. De leverancier weet uit ervaring wat verkoopt en wat niet verkoopt en zij zullen je heel graag helpen en kunnen je helpen met foto’s, teksten en dergelijken.

Eigen producten verkopen in een webshop

De beste vorm is natuurlijk om je eigen producten te verkopen via je webshop. Als je al een winkel hebt dan is een webwinkel een goeie aanvulling. Niet iedereen koopt via het internet maar door de producten online te zien met aantrekkelijke prijzen kan er wel voor zorgen dat je meer bezoekers krijgt naar je winkel.

Aan de andere kant zal je webwinkel een hele goeie aanvulling zijn voor je fysieke winkel. Zo kan het zijn dat mensen die graag bij je kopen maar niet altijd zin en tijd hebben om naar je winkel te komen nog meer kopen via het internet. het is makkelijk, snel en betrouwbaar, dus waarom niet.

Een webwinkel kan ook heel goed zijn om eerst je eigen producten te verkopen via het internet en als dat dan goed loopt kan je er altijd nog eens over nadenken om een fysieke winkel te openen. Dit heel handig voor als je geen groot budget hebt om een winkel te beginnen want de kosten van een webshop zijn beduidend lager dan de huur van een winkel met personeel.

Als je zelf producten hebt kan je er ook voor kiezen dat andere webshops jouw producten gaan verkopen waarbij zij de klantenservice in de begin fase overnemen en de e-mails van klanten beantwoorden. De webshops geef je dan een bepaalde commissie van de verkochte producten. Zelf kan je die mensen dan voorzien van promotiemateriaal als foto’s en teksten. Op deze manier kan je je verkopen verveelvoudigen.

Belangrijke punten webshop, webwinkel.

Als je een webshop, webwinkel, wilt beginnen zijn er enkele punten waar je goed op moet letten:

 • Ga geen verschillende producten verkopen die niet bij elkaar passen
 • Zorg voor een groot assortiment
 • Houd de website overzichtelijk en duidelijk
 • Zorg dat je website goed is beveiligd
 • Neem een professionele website
 • Laat je website door een professional maken
 • Verkoop geen producten die men liever in de winkel koopt
 • Probeer zo min mogelijk voorraad te hebben
 • Geef de klanten een eenvoudige manier van betalen
 • Wees betrouwbaar
 • Zorgen voor goeie en snel afhandelingen van bestelling
 • Geen klanten een goeie reden terug te komen
 • Verwijs klanten van je winkel naar je webshop en andersom
 • Maak nooit gebruik van SPAM

Uiteraard zijn er nog een heleboel tips over klanten service en afhandeling te bedenken maar die kan jezelf ook heel goed bedenken. Bedenk zelf maar eens wat jou over zou halen om iets via het internet te kopen en wat jij voor service verwacht van een webwinkel.

Tagged: , , , , , , , ,

Offerte aanvragen!

Vraag vrijblijvend een offerte aan of doe een gok en vraag eens wat ik voor jou en je website kan betekenen